görsel


Bilimin ahlak alanında etkileri ne olabilir? Toplumların yönetimi, bireysel bilinçlerin sessiz yaşamıyla ilgili olarak ondan ne bekleyebiliriz?

Kimileri, bu soruya hemen hiç bir şey, diyerek cevap veriyorlar: Bilim ahlaka aykırıdır, bu yönüyle insana kötülük eder. Onları düşüncelerine göre, bilim öldürme güçlerimizi çoğaltmakta, insanı makineye köle etmekte, kinin, nefretin, ahmaklığın, budalalığın eline tehlikeli silahlar vermekte; insanların iyiliği için çalışır görünerek, lüksü, aç gözlülüğü, doymazlığı daha da azdırmaktadır. Ondan insanlık yararına sıkı bir düzen beklemeyelim: yapabiliyorsak onu sıkı bir düzen altına alalım.

Kimileri de bu konuda daha bir yumuşak davranıyorlar. Bilimi suçlamıyor, hatta seviyorlar onu; bilimden, sağlık işleri için bir takım teknik bilgiler, ya da ekonomik düzen için bir takım beceriler istiyorlar. Ancak bilimin bir kural koymasına, bir ideal sunmasına gelemiyorlar. Onlara göre, bilim, özü gereği, sadece görür, asla yargılamaz: Ahlaka aykırı değil, sade ahlak dışıdır.