İstanbul Topkapı Sarayı
700 Yıllık Osmanlı İmparatorluğunun bir çok sırrının ve geçmişinin izlerini taşıyan, uzun yıllar devletin merkezi olarak kullandığı Topkapı Sarayı, Sarayburnundan İstanbul’un neredeyse tümüne hakim bir konumdadır. Padişahların, Sultanların ve Şehzadelerin yaşadığı yer olması yanı sıra Harem, Hazine gibi özel alanlara da ev sahipliği yapmıştır. Bugün, Osmanlı İmparatorluğunun değerli geçmişi ve İslamiyetin Kutsal Emanetlerinin sergilendiği çok büyük bir müze olarak ziyaret edilmektedir.

Osmanlı Emaneti Topkapı Sarayı
66992topkapi-sarayijpg
Topkapı sarayının kapısı
Kadıköy’den vapura binince hemen karşınızda tüm ihtişamı ile Eminönü’ye gidene kadar size eşlik eden Topkapı Sarayı, İstanbul’un fethi sonrasında Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’a ve Osmanlı Devletine kattığı nadide eserlerdendir. Zamanla büyümüş ve gereksinimlere göre eklemeler de yapılmıştır.

1460-1478 yılları arasında yapılan Topkapı Sarayı, Padişahların, Sultanların evi, devletin yönetim ve eğitim merkezidir. Şehzadeler burada eğitilir, Devlet de buradan yönetilirdi.

Fatih Sultan Mehmed, “Yeni Saray” anlamına gelen Saray-ı Cedid adını vermişti bugünkü Topkapı Sarayına. Ancak, daha sonraları Sultan 1.Mahmud tarafından bizans surları yakınlarına yaptırılan ve önünde bulunan selam topları sebebiyle Topkapusu adındaki bu sahil sarayı bir yangınla tamamen kül olunca Saray-ı Cedid denilen Saray, Topkapı Sarayı adını almıştır.

Saray Planı, Fatih’in babası 2.Murad’ın Tunca Nehri kıyısında yaptırdığı bugün sadece kalıntıları bulunan, Edirne Sarayından ilham alındığı ve aynı ihtişam ve büyüklüğün Topkapı Sarayına örnek olmuştur.
Saray içerisinde Harem, Avlular, Bahçeler, Köşkler, Saray çalışanlarına ve Devlet idaresinde ayrılan bölümlerden oluşmuştur.

Bugün ziyaret etmek istediğinizde Topkapı Sarayında Harem ayrı bir bölüm ve ücrete tabi olmakla birlikte, 4 Avlu ve Bab-ı Hümayundan oluşur.

Topkap_Saray_26
Topkapı sarayının içi
Bu bölümlerde Kutsal Emanetler, Padişah Silahları, Padişah Kıyafetleri, Saray Hazinesi, Mutfak Malzemeleri, Saraya hediye gelen yabancı devlet nişanları ve hediyeler ve Harem dairesi olarak sergilenmektedir.
Silahlar bölümünde, Fatih Sultan Mehmed, II. Bayezid, Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim, III. Mehmed, I. Ahmed gibi birçok Osmanlı Padişahına, sadrazam, paşa, silahtarağa gibi üst düzey devlet adamlarına ait silahlar sergilenmektedir.

Has Oda ve Kutsal Emanetler bölümünde 24 saat boyunca Canlı olarak imamlar tarafından Kuran-i Kerim okunurken bu bölümde, Yavuz Sultan Selim’in Mısır fethinden sonra Osmanlıya geçen Hilafet ile kutsal emanetlerde Osmanlı’ya geçmiştir.

Alemlerin efendisi Hz. Muhammed’in (s.a.v.) Hırka-i Saadeti, Sakal-ı Şerifi, Uhud savaşında kırılan dişinin muhafazası, Ayak izi, Ok ve Yayı sergilenmektedir.
Bunlara ilave zamanla peyderpey Osmanlıya gönderilen kutsal emanetler içerisinde, Kabe duvarındaki Hacer-ül Esved taşının da muhafazası, Hz. Musa’nın Asası, Hz. Davud’un kılıcı, Hz. Yusuf’un cübbesi, Hz. Fatmaya ait gömlek, hırka, seccade ve ashab-ı Kiram’a ait kılıçlar sergilenmektedir.

Saray Hazinesi bölümünün kuşkusuz ki yıldızı ve dünyaca ünlü mücevher 86 karat ve çevresinde 49 elmas ile süslü Kaşıkçı Elması’dır. Kaşıkçı elması ile birlikte sergilenenler arasında çeşitli diyarlardan gelen hediyeler, mücevherler, şehzade ve padişahların yaptırdığı Osmanlı İmparatorluğunun şanını ve büyüklüğünü simgeleyen birbirinden değerli Ok ve Yay torbaları, Nişanlar gibi birçok mücevher sergilenmektedir.

Saray’da gezerken dinlenebileceğiniz ve İstanbul’a ve Osmanlı’ya özgü hediyelikler alabileceğiniz mağaza ve cafe yer almaktadır.

İstanbul’u gezerken mutlaka uğramanız gereken yerler listesinde ilk sıralarda yer almasını tavsiye ediyorum.
Osmanlı tarihi, Ecdadımızın yaşamı ve ihtişamlı İstanbul’dan çok güzel eserler sizi başka bir dünyaya götürecek.

Topkapı Sarayına Nasıl Gidilir?
Topkapı Sarayına ulaşmak çok kolay, Ayasofya Müzesi’nin hemen yanından büyük bir kapıdan giriş yapmanız mümkün.
Eminönü’ne geldikten sonra ister yürüyerek 15 dk. ister tramvay ile 3-4 dk içinde gitmeniz mümkün.

Topkapi_Palace_Seen_From_Harem
Topkapı Sarayı Vapurdan Çekim



İstanbul Tarihi ve İstanbul Hakkında Genel Bilgiler

İstanbul’da Gezilecek Yerler

İstanbul’da Eğlence Mekanları