İstanbul’da Gezilecek Yerler
İstanbul’da gezilebilecek 50 yeri sizler için özel derledik

İstanbul bir dünya kültür başkenti, dünya da iki kıtayı birleştiren tek şehir. Dünyanın en büyük imparatorluklarına ev sahipliği yapan bir coğrafya. Binlerce farklı insan ve kültüre ev sahipliği yapan bu renkli şehre her kültür bir iz bırakıp gitmiş bu dünyadan.

Herkesin gözü üzerinde olan uçsuz bucaksız bu metropolde gezilecek görülecek bir çok mekan, müze ve yer var. Biz de bir nefeste sizler için İstanbul’da gezilecek 50 yeri derledik ve sizlere sunuyoruz.

Sultanahmet Cami
İstanbul’un Altı minareli camisi, içindeki iznik çinilerinin verdiği mavi ve turkuaz renkler sayesinde yabancı turistler tarafından Blue Mosque olarak adlandırılmıştır.

Altı Minareli Mabed Sultan Ahmet Camii (Blue Mosque)
Sultan Ahmet Cami
Sultan Ahmet Cami
Türkiye’nin ilk altı minareli Camii olan Sultan 1.Ahmet’in yaptırdığı Sultan Ahmet Camii Türkiye’nin ve İstanbul’un en önemli ve görkemli yapılarından biridir.
1616 yılında yapımı tamamlanan camiyi Sultan 1.Ahmet “altın” minareli yaptırmak istemiştir ancak, caminin mimarı Sedefkar Mehmet Ağa, “altın” minarelerin bütçeyi oldukça aşacağını öngörerek yanlışlıkla “altın minare” değil de “altı” minareli cami olarak duyduğunu bahane ederek camiyi altı minareli olarak inşa etmiştir.
Cami iç dekorasyonunda kullanılan beyaz, mavi ve yeşil renkli iznik çinilerinin mavi ağırlıklı görünümü sayesinde Sultan Ahmet Camii turistler tarafından “Blue Mosque” olarak adlandırılmıştır.
Sultan Ahmet Camii Bizans’ın ve İstanbul’un görkemli yapılarından Ayasofya ile karşılıklı olarak konumlandırılmıştır. Yıl içerisinde özellikle ramazan ayında milyonlarca ziyaretçi akınına uğrayan Sultan Ahmet Cami, tarihi yarımadanın simgelerinden olmuştur.
İstanbul’u Anadolu yakasından özellikle Kadıköy, Üsküdar tarafından izlerseniz görkemli yapısı ve ihtişamı ile Sultan Ahmet Camii sizleri tarihten günümüze anıları ile selamlayacaktır.



Sultan Ahmet Cami’ni ziyaret etmek isterseniz, Anadolu yakasından Eminönü vapuru ile ya da Üsküdar’dan Marmaray hattı ile Avrupa yakasına geçip ister yürüyerek isterseniz de Tramvay sayesinde kolayca ulaşabilirsiniz.
Avrupa yakasında ikamet edip Sultan Ahmet Cami’ni ziyarete gitmek niyetindeyseniz Eminönü’ne, Yenikapı’ya sahilden, Beyazıt’a giden tüm toplu taşıma araçları ile ulaşmanız mümkün.

Sultan Ahmet Cami namı diğer Blue Mosque’yi mutlaka ziyaret etmeli ve özellikle ramazan ayında taşıdığı farklı tadı ve maneviyatı ile ziyaret etmenizi tavsiye ediyorum.

Dualarınız şimdiden kabul olsun inşallah.

Ayasofya Cami Müzesi
İstanbul’un ve Türkiye’nin simgelerinden olan Ayasofya’nın geçmişi Bizans günlerine Constantin’e dayanmaktadır. İstanbul’un fethi sonrasında ilk cuma namazının da kılındığı yer Ayasofya’dır. Cami’ye dönüştürülmüştür ancak, şimdilerde müze olarak ziyaret edilmektedir.

Ayasofya Cami Dünyanın Sekizinci Harikası
Ayasofya cami
Ayasofya cami
Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’u fethettiğinde ilk cuma namazını kılmaya layık gördüğü Ayasofya ihtişamı ile tüm dünyanın gözdelerinden biri olarak şanslı İstanbul’un ve tarihi yarımadanın da gözdesidir.
537 yılında tamamlanan ve İmparator Justinianos tarafından yaptırılan Ayasofya 916 yıl Bizans’ta kilise olarak kullanıldıktan sonra Fetih Sultan Mehmed’in İstanbul’u 1453′te fethinden itibaren 482 yıl cami olarak hizmet vermiştir.
Yapı içerisinde H.z. İsa, Meryem Ana, Konstantin, Büyük Meleklerden Cebrail gibi figürler altın, gümüş ve mermer mozaiklerle bezenmiştir.
Ayasofya İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmed tarafından camiye çevrilirken ilk minaresini de Fatih döneminde eklenmiştir. Daha sonra 2. Bayezid dönemlerinlde de eklenen minareler olmuştur.
Osmanlı döneminde Ayasofya içerisine Minber, Mihrab, Vaaz kürsüsü eklenerek Cami hüviyetine bürünmüştür.
Ayasofya Mimar Sinan’ın yaptığı destekler sayesinde günümüzdeki gibi sağlam ayakta kalabilmiştir.
Günümüzde Müze olarak hizmet veren Ayasofya Müzesi bahçesi içerisinde birçok pahitaht mensubu ve padişah türbeleri de yer almaktadır. İçerisindeki kapıları, mezar taşları ve Osmanlı döneminde eklenen yapıları ile Ayasofya hala eski ihtişamını koruyor.

İstanbul’u ziyaret edenlerin mutlaka görmesi gereken temel taşlardan biri de Ayasofya Müzesi’dir. Ayasofya Müzesi’ni görmenizi ve tarihin izlerine tanıklık etmenizi tavsiye ederim.

Yerebatan Sarnıcı
İstanbul’un özellikle sarayların olduğu bölgenin su ihtiyacını karşılamak üzere yapılan sarnıç, özellikle içerisinde bulunan sütunlar ve medusa başları ile ünlüdür. Su, ışıklar, sütunların konumu ve görsellikle insanları kendine hayran bırakan Yerebatan Sarnıcı bugün müze ve bir çok etkinliğin yapıldığı mekan olarak ziyarete açıktır.

Yeraltı Sarayı Yerebatan Sarnıcı