Kocaeli’de Gezilecek Yerler Listesi
Kocaeli’ye yolunuz düşerse Kocaeli’de gezilecek yerleri ve tarihi yerleri sizler için derledik.

Yakın bir tarihte Kocaeli’nde birkaç günlük tatil yapmayı düşünenlerdenseniz eğer, şehrin gezilip görülmesi gereken yerlerinden bahsedeceğimiz bu yazımızı okumaya devam edin.

Kocaeli’nin şirin mi şirin köyleri, birbirinden etkileyici tabiat harikaları ve yüzyıllara yenilmemiş tarihi değerlerinden bahsedeceğimiz yazımızı okuyarak kendinize kolaylıkla bir gezi listesi hazırlayabilirsiniz. Marmara Bölgesi’nin en gezilesi şehirlerinden biri olan Kocaeli özellikle İstanbulluların hafta sonu tatilini değerlendirdiği bir yer. Eğer Kocaeli’ne gitmek için tüm hazırlıklarınızı tamamladıysanız antik kentlerinden yaylalarına, müzelerinden göllerine tüm gezilecek yerlerine bir göz atın.

Yaylalar: Her köşesinde huzur bulacağınız Kocaeli’nde ilk olarak yaylaları gezebilirsiniz. Yeşilliklerle dolu, doğanın en sıcak haliyle gülümsediği yaylalar şehrin gezilecek yerlerinin ilk sıralarını oluşturur. Gidebileceğiniz başlıca yaylalar; Maşukiye Kirazlı Yaylası, Kuzu Yaylası, Kaya Üstü Yaylası, Yuvacık’taki Menekşe Yaylası ve Aytepe’dir. Bu yaylaların çoğunda kamp yapma imkanınız da bulunuyor. Kamp yapmayı sevenlere duyurulur!

Müzeler: Kocaeli’nin en keyifli gezilerinden biri de müzelerdir. Tarihin en eski dönemlerinden günümüze kadar gelebilmiş eserlerin bulunduğu ve aynı zamanda şehrin yaşam biçimi hakkında bilgi veren müzeler bölgede çok sayıda bulunmamakta. Bu yüzden bulunan müzeler mutlaka gezilmeli. Tatilinizin en kısa ve en keyifli gezilerini oluşturacak olan müzeler; İzmit’teki Gayret Gemi Müzesi, Gebze’dekiOsman Hamdi Bey Evi ve Müzesi ve şehir merkezindeki Kocaeli Arkeoloji Müzesi’dir.

Tarihi Yapılar: Şehrin geçmişi hakkında bilgi veren ve yıl boyunca turistler tarafından sıkça ziyaret edilen Saatçi Ali Efendi Konağı,Darıca Kalesi, Orhan Camii, Mustafa Paşa Hamamı, Kocaeli Saat Kulesi, Valide Köprüsü, Konca Lahdi, Örcün Hamamı, Zıbıncı Mescidi, Çoban Paşa Külliyesi, Kilezdere Köprüsü, Eskihisar Kalesi de hazırlayacağınız gezi listenize dahil edebileceğini yerler arasında.

Doğanın en güzel parçaları arasındaki ve gezerken sizleri başka bir dünyaya sürükleyecek olan Kandıra’daki Tahtalı Göleti, Gebze’dekiBallıkayalar, Yuvacık’taki Beşkayalar Tabiat Parkı, Yuvacık Barajı, Kefken Pembe Kayalar, Kerpe Miço Cennet Koyu, Kerpe Kartal Kayaları, Bağırganlı, Maşukiye Aygır Deresi de uzun bir tatil programı yaptıysanız eğer, listenizde mutlaka olmalı. Babalı Köyü
Adı, sanı henüz duyulmamış, Kandıra’nın en uzak ve el değmemiş sahillerinden biridir Babalı. Buralara gelenlerin birçoğu Kerpe, Kefken ve Cebeci’yi ziyaret ettikten sonra, Babalı’ya uğramadan geçip gidiyor. Oysa Babalı, Karadeniz’in masmavi sularıyla cezbeden, upuzun kumsalı ve bakir doğasıyla, görüp görebileceğiniz en güzel yerlerden biri. Sessiz ve sakin bir tatil düşleyenler için en doğru adres olan Babalı’nın el değmemiş doğasına hayran kalmamak elde değil.

Babalı, Kocaeli ilinin Kandıra ilçesine 30 km mesafede bulunan, sessiz, sakin bir köy. Kalabalık şehir hayatından biraz olsun uzaklaşmak isteyenlerin ve ailelerin gözdesi olabilecek bir tatil bölgesi aynı zamanda. Babalı, Kandıra ilçesine en uzak sahil şeridi olması özelliği ile de dikkat çekiyor.

Her ne kadar tatil için uzak olduğu düşünülse de, denizin temizliği tatilcilerin buraya akın etmesi için yeterli bir sebep. Kefken ve Cebeci’den sonra, Babalı’nın da yavaş yavaş keşfedilmesi, buraya olan konaklama ihtiyacını da beraberinde getiriyor. Bu nedenle de bölgede ufak butik pansiyonlar kurulmaya başlanmış bile. Hatta bölge yerlileri, evlerini pansiyona dönüştürerek, tatilcilerin konaklama ihtiyaçlarına bir nebze de olsa karşılık veriyorlar.

Babalı, bir burnun üzerine kurulmuş. Ön tarafı kayalık, sol tarafı Dikili’ye, sağ tarafı ise doğuya, kum plaja bakıyor. Zaman zaman Karadenizli yunus balıklarının Babalı sahillerine vurduğu gözlemleniyor. Babalı’nın yabancısı olan bizlere ilginç gelebilecek bu olay, yerli halk tarafından benimsenmiş durumunda.

Babalı’ya ulaşmak ise sanıldığı kadar zor değil aslında. Nereden gelecek olursanız olun, aynı rotayı izlemeniz gerekiyor. Öncelikle Kocaeli, İzmit üzerinden Kandıra’ya gelerek, ardından aynı yol üzerinden Babalı’ya ulaşabilirsiniz. Zaten yol üzerindeki levhalar sizi Babalı Sahili’ne yönlendirecektir. Vidinli Sırrı Paşa Konağı
Kocaeli’nin unutulmaya yüz tutmuş önemli yapıtlarından biri olan Vidinli Sırrı Paşa Konağı, yakın bir zamanda restorasyon çalışmalarıyla aslına uygun olarak yenilendi. Restorasyon çalışmaları sırasında konağın süslemelerine ve duvar işlemeleri tekrar eski hallerine getirilmiştir.

Vidinli Sırrı Paşa Konağı, 19. yüzyıl sivil mimari örneklerinden biridir. Konak, İzmit Mutasarrıfı Selim Sırrı Paşa tarafından yaptırılmıştır. Konağın haremlik ve selamlık olmak üzere iki bölümü mevcut. Yakın bir zamanda harap olmuş bu tarihi binan restore çalışmalarının ardından eski görkemine kavuşmuş olup, bu durum konağın ziyaretçi sayısını bir hayli arttırmıştır.

İzmit’in Hacı Hasan Mahallesi, Yeni Çeşme Sokak’ta bulunan Vidinli Sırrı Paşa Konağı, gezinize dahil olması gereken mekanların ilk sıralarında mutlaka yerini almalı