Tütün bir kültür bitkisi olarak senelik şekilde yetiştirilebilmektedir. İçilmesi için yaprakları kullanılmaktadır. Bu yaprakların toplanarak kurutulması ve kıyılması gerekmektedir. Bu durum sigara ve pipo kullanımı için tütün üretilmesinde geçerlidir. Çiğnemek için tütün yaprakları farklı işlemlerden geçmektedir. Ancak günümüzde en fazla sigara ve pipo ile tütün tüketimi olmaktadır. Hatta sigara tüketimi tütün içilmesi konusunda ilk sırada yer almaktadır. Tütünün ekilmesi için iklim ve toprak oldukça önemlidir. Tütünün kalitesinin yüksek olması içiminde kolaylık olmasını sağlamaktadır. Boğazda acı bir tat bırakmayan ve rahatça ciğerlere çekilmesini sağlayan tütünler en kaliteli tütünler olmaktadır. Bunun yanında tokluk hisside oldukça önemlidir. Farklı tütün yaprakları bu konuda farklı tütün kalitelerinin oluşmasını sağlamaktadır.
Tütünlerin ekilmesi için tarlanın sonbaharda işlenmesi gerekmektedir. İlkbaharda ise tarla dikime hazırlanmaktadır. İlkbaharın başlaması ile tohumlar önce yastıklarda ekilmektedir. Bu yastıklar bol güneş gören yerde kurulmalıdır. Tohumların gübreleme ve sulama ile fide haline gelmesi beklenir. Fidelerin 6 ile 8 santimetre olduğu zamanlarda toprağa ekimi yapılabilmektedir. Ekim için en uygun zaman Mayıs ayı gibi donların tamamen bittiği zamanlar olmaktadır.
Ülkemizde de birçok farklı bölgede tütün yetiştirilebilmektedir. Bu konuda Ege Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Karadeniz Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi oldukça başarılı şekilde tütün yetiştirmeye uygun olmaktadır. Özellikle Adıyaman tütünü ülkemizde en çok ilgi gören ve tercih edilen tütünler arasında yer almaktadır. Adıyaman’da ve Çelikhan bölgesinde oldukça kaliteli ve sorunsuz tütün yetiştirilebilmektedir. Bu tütünlerin yetiştirilmesi ile ülkemizde ve çevre ülkelere bu tütün gönderilebilmektedir. Tütünlerin en kaliteli şekilde yetiştirilmesi konusunda ilk çiçeklendiklerinde üzerinde 10 ile 15 yaprağın kalacağı şekilde üst kısımdan kesilmesi yapılabilmektedir. Üst alma denilen bu işlem ile altta daha kaliteli yaprakların yetişmesi sağlanabilmektedir. Bu şekilde çok daha kaliteli bir tütün üretilmesi mümkün olabilmektedir. Tütünler ekildikten sonra 90 ile 120 gün arasında bir sürede toplanacak boyutlara ulaşabilmektedir. Bu süre sonunda hasat edilmesi mümkün olabilmektedir. Mayıs ayında ekildiğinde Temmuz ayı genel olarak tütünler için hasat zamanı olmaktadır. Tütünlerin toplanması el ile ve günün ilk saatlerinde yapılır. Toplanan tütün yapraklarının içilmesi için kurutulması gerekmektedir. Bu kurutma işlemi farklı şekillerde yapılabilmektedir. Yapılacak kurutma işlemi ile de kıyılma işlemleri yapılmaktadır. Tütünün içilmesi ve hangi yollar içileceği kıyılma işlemi için oldukça önemli olmaktadır.
Tütünlerin kurutma işlemi bacalarda, güneşte ve ambarda kurutma şeklinde yapılabilmektedir. Bu şekilde yapılacak kurutma işlemi sonrasında tütün yapraklarının yumuşatılması için ıslatılması işlemi yapılacaktır. Bundan sonrada yapraklar denkleştirilerek ticarete hazır olacak şekilde paketlenmektedir. Buradan tütünün satışa hazırlanacak olan diğer üreticilere ulaştırması sağlanmaktadır. Sigara veya pipo tütünü olacak olan bu tütünler fabrikalara ulaştıktan sonra da işlemlerine devam edilmektedir. Yapılacak işlemler ile başarılı bir şekilde üretim yapılabilecektir. Üretimde kaliteli tütünün elde edilmesi ile sigara ve pipo tütünü yapılması sağlanabilecektir.
Tütünlerin istenilen şekilde kıyılması ile sigara şeklinde sarılması sağlanacaktır. Fabrikalarda yapılacak bu işlemler sonunda sigara paketleri üretilmiş olacaktır. Bu şekilde tüketiciye ulaşması sağlanacaktır.