yahudiler için paskalya, israel oğulları’nın mısır’ı terk edip kölelikten kurtuluşlarını simgeleyen bir bayramdır. her yıl mart ya da nisan ayında kutlanır ve yedi gün sürer. paskalya kutlamasının ilk gecesi; mısır’dan kaçış sırasında mayalanmaya zaman bulamayan hamuru simgeleyen mayasız ekmek, köleliğin acılarını anımsatan acı sebzeler (turp gibi) ve yumurtanın sofrada yer aldığı bir akşam yemeği yenir.

paskalya hıristiyanlar için ise en önemli dini kutlamadır. paskalya haftası, İsa peygamber’in çarmıha gerilişi, ölümü ve tekrar dirilişinin yıldönümü olan kutsal günleri içerir. paskalya günü, mart ayının sonuna denk gelen bahar gündönümünden sonraki ilk dolunayın rast geldiği pazar günüdür. bu pazar günüden önceki cuma günü ise ‘uzun cuma’ diye adlandırılır ve İsa’nın çarmıha gerildiği günü simgeler. eskilerde paskalyadan önce 40 gün oruç tutulurdu. bugün bir çok ülkede bu töre kalkmış bulunuyor.

İçi şeker dolu bu yumurta kutuları saklayıp çocuklara aratmak ise günümüzün törelerinden biri olmuş. saklanan bu yumurtaları bir tavşanın (påskhare) getirip sakladığı uydurmacası 1900’lerin başında alman göçmenleri ile birlikte İsveç folkloruna girmiş.