görsel

Akıl Virüsü psikoloji, biyoloji, antropoloji ve bilişsel bilim alanlarının ötesinde tartışmalı bir yeni bilim dalı olan memetiki ele alan ilk popüler kitaptır. Memetik insan toplumunun görülmeyen fakat tam anlamıyla gerçek DNA'sı olan memlerin bilimidir.
Richard Brodie Akıl Virüsü'nü Richard Dawkins, Douglas Hofstadter, Daniel Dennett gibi memlerin yaşantımıza potansiyel etkilerinden büyülenmiş olan bilim insanlarının çalışmalarını bir adım öteye taşıyarak inşa etmiştir. Ancak Brodie bilimin ötesine geçmiş ve meselenin özüne dalmıştır: Bu, Soğuk Savaş'ta atom fiziğinin yaptığına benzer şekilde bizim hayatımız üzerinde bir etkiye sahip olacak yeni bir bilimin ortaya çıkışı mıdır? Akıl virüsleri de atom bombası gibi hayatları etkileyebilecek midir?

Akıl virüsleri hâlihazırda hükümetlere, eğitim sistemlerine ve şehir yönetimlerine bulaşmıştır ve günümüzdeki en yaygın ve zorlu problemlerin bazılarına yol açmaktadır. Akıl virüsleri bir gelecek kaygısı değildir: Onlar şimdi burada bizimle birlikteler ve bize bulaşma konusunda gün geçtikçe daha başarılı olmaktadırlar. Kitle iletişim araçlarının ve bilgiye giden yolların son dönemde büyük artış göstermesi yeryüzünü akıl virüsleri için birincil türeme zeminine dönüştürmüştür. İleride zihinsel bir veba olacak ve bundan yalnızca bazılarımız mı etkilenmeden kurtulacak? Richard Brodie bu kitapta memler hakkında bu gibi rahatsız edici soruları ortaya koyuyor.