görsel


Yazar, aktivist ve siyasetçi, HDP İstanbul Milletvekili. 9 Ekim 1960, İstanbul doğumlu. Aslen Sinop Boyabatlıdır. Boyabatlı bir işçi ailesinin kızı olarak İstanbul’da dünyaya geldi. Anne ve babası küçük yaşta ayrılmış olduğundan annesini ve ailesini henüz yaklaşık on yıldır tanıma imkanına kavuştu. Gültepe ilkokulunda okudu. 12 Eylül öncesi ideolojik kamplaşmanın en çetin olduğu bölgelerde sağ cephe içinde yer aldı.
18 yaşında ilk defa Kur’an ile tanıştı ve hayatına yeni bir yön çizdi. TC vatandaşı bir Iraklı ile evlendi. Dokuz yıl süren evlilik hayatı ardından üçü kız ikisi erkek beş çocuğunu alarak bir süre İstanbul dışında yaşamak zorunda kaldı ve bir aylığına büyük endişelerle gittiği Malatya’da uzun yıllarca ikamet etti. Mahkeme kararı ile çocuklarının hepsinin velayetini üzerine aldı ve böylece hep birlikte yeni yaşam mücadelesine başladılar. Maddi ve manevi, sosyal ve kültürel, hak ve özgürlük için her tür mücadelede ailece birlikte yer alıyorlardı. Geçimleri için bir mağaza işletirlerken bir yandan tefsir, sosyal, kültürel, insan hakları, radyo programları çalışmalarının yanında başörtüsü yasaklarına karşı çeşitli alanlarda mücadele yürütüyorlardı. Yazı hayatı da bu süreçte başlamıştı. Farklı dönemlerde çeşitli dergilerde ve Selam gazetesinde çalışmaları oldu.
28 Şubat sürecini ailece en ağır şekilde yaşadılar. 1998’de başörtüsü eylemlerinin devam ettiği günlerde yolda yürürken gözaltına alındı. ‘Ulusal Bir Heyecan Gecesi ve Başörtüsü’ başlıklı yazısı sebebiyle tutuklandı. O sırada 13 yaşında olan oğlu Muhammed Cihad da Malatya’nın en kalabalık meydanlarından biri olan Akpınar meydanında silah zoru ile gözaltına alındı ve ana-oğul düşünce suçu olarak bilinen 312. madde ile DGM’de yargılandılar. Hüda Kaya bu davadan 20 ay ceza aldı ve yattı.
1999’da Malatya’da başlayan başörtüsü yasaklarına karşı Malatya halkının gösterdiği destansı direnişe ailece destek veriyorlardı. Bu eylemlerden birinde Malatya İHL son sınıf öğrencileri olan kızlarının büyüğü Nurulhak fotoğraf makinası ile basın mensupları arasında eylemi takip ediyordu. İntisar ise eylemde kitleye özgürlük türküsü şiirini, Nurcihan ise özgürlük duası okutmuştu. Bu eylemler sebebiyle Malatya’da yüzlerce kişi evlerine baskın yapılarak gözaltına alındı ve tutuklandı.
Hüda Kaya’nın 16, 17 ve 18 yaşlarında olan kızları ise İHL’ye gelen terörle mücadele ekipleri tarafından sınıflarından gözaltına alındılar. Yine tutuklandıkları bu dava ise 146. maddeden açılmıştı, Hüda Kaya ve üç kızı için haklarında idam talep ediliyordu. Uzun yıllar boyunca birlikte veya ayrı ayrı çeşitli davalar ve hapis süreçleri devam etti. Bu arada mağaza kapanmış ve İstanbul’a geri dönmüşlerdi.