görsel


Şebeş Savaşı öyle bir savaştır ki, Osmanlı Ordusu bu savaşta ne kılıç kulanmıştır ne de bir ok atmıştır. Osmanlı ve Avusturya arasında geçen bu savaş tarihte en ilginç savaşlardan bir tanedir. Osmanlı ile Avusturya arasında gerçekleşecek olan bu savaş, aslında Avusturyalılar arasında gerçekleşmiştir. Avusturyalılar kendi aralarında birbirlerine girerek Osmanlı’ya elini kolunu sallayarak toprak kazandırmıştır

Avusturya yaklaşık olarak 100.000 kişilik bir ordu ile Karansebeş’e kamp kurmuştu. Osmanlı Devleti ile savaşmak Karansebeş Kasabası uygun yerdi. Osmanlı’ya öyle öfkeleri vardı ki, bir kısım asker nehrin karşısına geçip Osmanlı askeri aramaya başlarlar. Fakat Osmanlı askeri bulamazlar. Bir süre daha aramaya devam ettikleri sırada bir Çingene grubuna rastgelirler. Çingeler askerlere içki fıçılarını satmayı teklif ederler. Bu teklif yorgunluktan mecali kalmayan askerlerin başlarını döndürür ve yüklü miktarda satın alırlar. Türk askeri aramak için çıktıkları yol adeta eğlence partisine dönüşür.

Askerler eğlenmeye devam ederken karargah endişeliydi. Karargah bir ekip oluşturarak parti yapan askerleri aramaya yolladı. Bu ekip parti yapan askerleri görünce onlar da dayanamayıp partiye katılmak isterler.

Fakat ilk ekip o kadar çok içmişlerdir ki zil zurna sarhoş olmuş, ikinci askeri ekibe fıçıları vermek istemezler, fıçıların etrafını çevirerek korumaya alırlar.

Tartışma büyür, bazı piyadeler, sarhoş olan ekibi korkutmak için ”Turciii, Turcii” diye bağırırlar. Sarhoş askerler gerçekten de Türklerin geldiğini zannederek kaçışmaya başlarlar.

Avusturya ordusu, İtalyan, Slavlar, Avusturyalılar ve birçok azınlık gruptan oluşmaktaydı. Bu nedenle aralarında iletişim sorunu oluyordu. Askerler birbirlerini anlamayınca işler iyice karıştı. Subaylar Almanca durun derler, fakat almanca bilmeyen askerler bunu ”Allah Allah” diye anlayınca iyice korkup kaçmaya başlarlar.

Sarhoş askerlerin kampa doğru dörtnala geldiğini gören birlik kumandanı, Osmanlı askerlerinin saldırısına uğradıklarını zannedip topçuları ateş emri verir. Çatışma sesini duyan askerler ne olduğunu anlamadan kaçmaya başlarlar. Topçular her gördüklerini Türkler diye zannedip vurmaya başlarlar. Fakat öldürdükleri kendi askerleridir.

Bu olaylardan hiçbir haberi olmayan Osmanlı Ordusu iki üç gün sonra olay yerine gelir. 10.000 kadar ölü ve yaralıyla karşılaşır ve Karansebeş şehrini kolay bir şekilde ele geçirir. Ve Şebeş Savaşı en tuhaf savaşlardan biri olarak tarihe geçer.