Ümit Yaşar 'ın , şiir hayatı 1940’da şiirlerinin Yedigün dergisinde yayınlanmasıyla başlar. Genç bir lise öğrencisiydi ve bu onun ilk adımıydı. Bu adımı İstanbul, Büyük Doğu, Varlık, Yücel, Türk’e Doğru, Hisar, Çığır, Toprak ve daha başka bir sürü dergi takip etti.

İlk şiir kitabı ‘’İnsanoğlu’’ 1947’de yayınlandı. 1975’e gelindiğinde 50 kitap çıkarmıştı. Bunlardan 33’ü şiir, 4’ü düz yazı, 13’ü antoloji ve biyografik eserdi. Bunlardan başka, şiir plakları, şarkı sözleri ve yergileriyle de adından söz ettirdi.. Bestelenmiş şiirleri vardır. Her biri ayrı bir sanat eseri olan besteler. ''Ayrılanlar İçin '' Timur Selçuk tarafından bestelenmiş ve seslendirilmiştir. Bu eserleri dinlemeyeniniz, hatta sevmeyeniniz yoktur diye düşünüyorum. Ancak genç kardeşlerimden henüz dinlememiş olan varsa mutlaka dinleyin derim..
Ümit Yaşar, şiirlerinde özellikle Faruk Nafiz Çamlıbel’in etkisindeydi. En az onun kadar duyarlıydı şiire karşı. Daha çok aşk, ayrılık, özlem üzerine yazarken hayat onu oğlunun ölümüyle sınadığında şiirdeki yönünü acı ve ölüm temalarına çevirecekti.

Ümit Yaşar bu çalkantılı süreci 5 döneme ayırıyordu: Uyanış (1941 – 1954), Arayış (1954 – 1960), Çalkalanış (1960 – 1964), Kaynayış (1964 – 1970) ve Duruluş ( 1970 – 1982).
Şair Ulufer Özhan' la evlendiğinde 22 yaşındaydı. Bu evlilikten Vedat ve Lütfü adını verdikleri iki evlatları oldu. Büyük oğlu vedat, babasının sürekli intihar girişimlerinden mi etkilendi , yoksa babasından aldığı melankolik bir ruha mı sahipti bilinmez.. Ama galata kulesinden kendini boşluğa bıraktığında henüz onsekizdeydi. 6 haziran 1973 te yaşanan bu olay tam bir dramdır. Rivayete göre vedat yere düştüğünde avucunda bir kağıt tutuyordu. o kağıttaki notta şu cümle vardı '' İntihar öyle edilmez böyle edilir baba ''
Vedat'ın intiharından sonra yazdığı şiirlerden biri olan '' Beni kör kuyularda merdivensiz bıraktın '' şiiri bütün zamanların en iyi bestecisi ve yorumcusu sayılan Münir Nurettin Selçuk tarafından bestelenmiştir. Bu muhteşem eseri Münir Nurettin'in oğlu Timur Selçukta seslendirmiştir.


Beni kör kuyularda merdivensiz bıraktın,
Denizler ortasında bak yelkensiz bıraktın,
Öylesine yıktın ki bütün inançlarımı;
Beni bensiz bıraktın; beni sensiz bıraktın..

Bu acı sonrasında şairin şiirlerinin temasını ayrılık ve ölümler oluşturur..