Türk Arama Motorları Niçin Başarısız Oluyor?
Türk arama motoru, yerli arama motoru, milli arama motoru sloganı ile çıkan pek çok proje oldu bugüne kadar ancak ne yazık ki hepsi birer çöp siteye dönüştü veya bir iki ay içerisinde kapanmak zorunda kaldı. Türkiye’de yapılan arama motorları niçin başarısız oluyor? sorusuna cevap vermek o kadar kolay değil aslında bu yüzden bir kaç madde ile cevap vermek en iyisi;

Yetersiz sermaye; arama motoru geliştirmek yüksek bir bütçe gerektiriyor. Sunucu giderleri, ofis giderleri, çalışanların maaşları, sigorta primleri, ödenmesi gereken vergiler gibi çok fazla kalem var.
Yetenek bulmak; Türkiye’de arama motoru yapabilmek için yetenek bulmak çok da kolay değildir. Çekirdek yazılımın yazılması ve yazılan bu çekirdek yazılımın üzerine yapılacak geliştirmeler her yazılım mühendisinin yapabileceği türden değildir. Türkiye’de bu denli alt yapılar ile başa çıkabilecek bir ekip kurmak son derece güç.
Ön yargı ve muhalefet; maalesef milletçe her şeye temkinli yaklaşmayı ve muhalefet etmeyi seven bir milletiz. Bunun sebebi daha önce üretilen yerli mallarının kalitesiz olması da olabilir tabi…
Uzun süre dayanabilmek; inanın bize Yandex açıldığında milyonlarca kişi onu kullanmadı. Çin de yasaklamalar kalkarsa Badiu liderliğini koruyabilir mi? büyük bir ihtimalle tahtını tekrar Google’a kaptırır. Türkiye’de açılan projelere bakıldığında ise 1 sene dayanabilen yok denecek kadar az görünüyor.
Taklitçilik; yerli arama motoru olarak çıktığını iddia eden çoğu proje Google’ı taklit etmeye ve Google’ın kullandığı algoritmaları kullanmaya çalışmaktadır. Bu tür projelerin kısa sürede kapanması ise son derece doğaldır. Google’ın milyarlarca dolarlık yatırımlar yaparak elde ettiği algoritmaları siz bir kaç yazılımcı ile elde edemezsiniz. Daha da vahimi söylemek gerekirse Google’ın sunduğu Özel Arama servisini veya API servisini kullanarak Google’a rakip olduğunu iddia edenler bile var.
Güven sağlayamama; yerli arama motoru projelerinin başarısız olmalarının en önemli sebeplerinden bir diğeri de kullanıcılarına güven verememesidir. Kişisel bilgilerin güvenliği konusunun önemi bu hususta belirleyici etkenlerdendir.