türkiye cumhuriyeti'nin önleyici sağlık hizmetleri için gerekli malzemeleri araştırmak, üretmek amacıyla 27 Mayıs 1928'da kurduğu enstitü. Kurumun tam adı ise refik saydam hıfzıssıhha enstitüsüdür. refik saydam ismi kurucusu ve dönemin sağlık ve sosyal yardım bakanı olan dr. refik saydam'dan gelmektedir.

kurumun en önemli amaçlarında biri ise bulaşıcı hastalıklardan kıvranan Türkiye için yerli aşı üretmektir. 1932 yılında, serum üretiminin ülke ihtiyacını karşılayacak düzeye gelmesi sonucu, dışarıdan serum ithali durduruldu. 1934 yılında, çiçek aşısı üretimi ülke ihtiyacını karşılayacak düzeye getirildi.

1937 yılında, kuduz serumu üretilmeye başlandı. zaman içerisinde Difteri, Boğmaca, Tetanoz gibi bulaşıcı hastalıklara aşılar geliştirildi.

1940'lı yıllarda türkiye, ortadoğu ülkelerine tifüs aşısı satar duruma gelmişti. 1950 yılında ise influenza aşısı üretimine başlandı.

1950’lerden sonra Hıfzıssıhha Enstitüsü; Türk halk sağlığının korunmasında laboratuvar hizmetlerinin Türkiye genelinde yaygınlaştırılması başlatıldı. 16 ilde bölgesel düzeyde hizmet vermek amacıyla şubeler açıldı.

1997'de aşı üretim tesisleri faaliyetleri durduruldu. 1999'da aşı üretim tesisleri kapatıldı. 2004 yılında ise Manisa Tavuk Hastalıkları ve Aşı Üretim Enstitüsü, Bakanlar Kurulu Kararı ile kapatıldı. Cumhuriyet'in büyük yokluklarla kurduğu ve harikalar yarattığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı ise 2 Kasım 2011 tarihinde Resmi Gazete ’de yayımlanan 663 sayılı kararname ile kapatıldı. Her şey Halk Sağlığı Kurumu'na devredildi.