Nene Hatun Kimdir? Nereli? Kısaca Biyografisi
Nene Hatun hakkında merak edilen tüm soruların cevapları. Nereli ? Kimle evlendi? Kahramanlık hikayesi ve biyografi bilgileri.

1857 yılında doğan Nene hatun, 1873 yılında 16 yaşında Mehmet Efendi ile evlenerek gelin oldu. Bu izdivaçtan İki kız, dört erkek yavru dünyaya getirerek altı çocuk annesi oldu.

Moskof askeri, Aziziye Tabyasını ele geçirdi

1877 yılında yapılan Osmanlı-Rus savaşı sırasında; Rusların yaptığı Aziziye baskınını, Ayaz Paşa Camii imamı Hoca Abdullah Efendi minareden seslenerek Erzurum halkına bildirdiği esnada, yapılan çağrıyı işittikten sonra hemen hazırlık yapmış. Yavrusunu evinde son kez emzirip “onu bana Allah verdi, Allah bakar” diyerek, satırını alıp Aziziye Tabyalarına giderek Erzurum halkıyla beraber işgale karşı verilen direnişin öncüleri arasında yer aldı.

Vatanı İçin Yaptığı Cefekarlık

Rus ordusu, baltalı- tırpanlı, taşlı- sopalı askeri eğitimi olmayan halk karşısında ancak yarım saat karşı koyabildi. Tabya geri alındı ancak halktan yaklaşık 1000’e yakın kişi şehit oldu. Bu olay esnasında Nene Hatun yaralanarak gazi oldu. Kurtul Savaşı ‘nda da vatanı için fedakârlık etmekten geri durmadı. Üç oğlu 1. Dünya Savaşı sırasında 1918 yılında Kafkas Cephesinde şehit düştü.

Nene Hatun Kahramanlık Hikayesi
Uzunca bir zaman bu fedakâr kadının öyküsü yalnızca kendi çevresinde yerel mecralarda Erzurum halkı içinde saklı kaldı. 1937 yılında Cumhuriyet gazetesi yazarı İsmail Habib Sevuk’un 93 Harbi zamanında Aziziye cephesinde Ruslara karşı verilen mücadeleye katıldığı öğrendiği yaşlı kadının hikâyesini röportajla tüm Türkiye’ye duyurmasıyla dikkat çekti. Sonrasında ise ülke çapında tanınan simge bir isme dönüştü. İsmet İnönü döneminde kendisine yardımlar ve geçimi için katkılar yapılarak ömrünün son zamanlarını rahat geçirmesi sağlanmaya çalışıldı.





Vefatı

1952 yılında Erzurum’da Aziziye Savunmasının canlandırılması gerçekleştirildiğinde Nene Hatun şehrin temsilcilerinden biri olarak en öndeydi. Heykel töreni yapıldığı sırada Nene Hatun da orada bulunuyordu. Bundan sonra Nene Hatun ancak birkaç yıl daha yaşayacaktı. Yaptığı fedakarlıkların ardından Nene Hatun’a 1955 yılında “Yılın Annesi” ödülü verildi. Aynı yıl 22 Mayıs tarihinde zature hastalığına yakalanarak 98 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Önemi

Hem erken Cumhuriyet’te Anadolu köylüsünün simgesi oldu. Hem de kahramanlığın ardındaki yaşam mücadelesinin sesine dönüştü. Onunla birlikte Anadolu insanıyla kurulan bağların güçlendirilmesi için hem devlet hem de medya yeni türde bir farkındalığa ulaştı. Belki o sadece yaşadığı köyü, kardeşini, kocasını, çocuklarını savunarak bütün bir vatan fikrinin kurulmasında ve desteklemesinde rol oynadı. Nene Hatun Anadolu’daki bilgeliğe dair de bir bakış yarattı. Halkın yarattığı, hakkı çok geç teslim edilmiş gerçek bir fedakâr ve kahraman olarak ismi halen pek çok okul ve hastane gibi kamu alanında yaşıyor.